Echtscheidingen-DenHaag.nl

Home Home | Divorce in The Hague
Onderdeel van ´t Echtscheidingshuys Uw specialist in echtscheidingen

Als u met een echtscheiding te maken krijgt is het belangrijk dat u zich laat bijstaan door een specialist op echtscheidingsgebied, gezien de gevolgen nog op lange termijn voelbaar zullen zijn is het te adviseren altijd voor een specialist te kiezen die voor u het hoogst haalbare eruit haalt. Dus ga voor kwaliteit  en niet voor kwantiteit! »»

 Als je relatie of huwelijk niet meer goed gaat, ga je de vraag stellen: Scheiden of blijven? Deze keuze is vaak heel moeilijk. Elke relatie kent immers ups en downs. Hoe kan je weten dat het niet meer goed komt? Wat is beter voor jou, je kinderen en je partner? Kan het weer goed komen, en hoe groot is die kans? »»

Hier vind u alle informatie over alles wat met echtscheidingen te maken heeft.

Een echtscheiding mediator is een bemiddelaar die u kan helpen bij een echtscheiding. Een echtscheiding is vaak een erg lastige periode waarbij alle hulp welkom is.  De mediator en/of bemiddelaar kiest geen partij, maar blijft onafhankelijk en neutraal. »»

Een notaris kan u op verschillende manieren van dienst zijn als het gaat om echtscheidingen en uit elkaar gaan. Bij het ontbinden van een samenlevings- contract tot het daadwerkelijk afhandelen van een totale echtscheidingsprocedure door een gespecialiseerde echtscheidingsnotaris. »»

 De kindercoach biedt zowel ouders als kinderen hulp bij praktische vragen, zoals wat er komt kijken bij een verhuizing, het verdelen van de spullen tussen twee huizen en de overstap naar een andere school. Daarnaast helpt de coach vooral ook bij het omgaan met de soms heftige emoties die een scheiding oproept. »»

Bij een echtscheiding moeten in relatief korte tijd een groot aantal financiële en fiscale beslissingen worden genomen. Het advies van een deskundige financieel adviseur is dan meer dan welkom. »»

Echtscheidingsmediator in Den Haag Notaris en echtscheiding Kindercoach en echtscheiding Relatietherapie en echtscheiding Financieel advies en echtscheiding

Financiën en fiscaliteiten

Verevening pensioenrechten

In deze wettekst staat dat jij de helft van het ouderdomspensioen krijgt dat jouw ex tijdens jullie huwelijk heeft opgebouwd. Ook staat er informatie in over het nabestaandenpensioen en wie de pensioenen uitbetaalt.


Je ouderdomspensioen bouw je op via je werkgever, door te sparen of door te beleggen. Het opgebouwde bedrag krijg je uitgekeerd wanneer je 65 jaar wordt.

Bij een echtscheiding hebben jij en je ex-partner volgens de Wet verevening pensioenrechten allebei recht op een deel van elkaars pensioen. Het gaat dan om het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Hierbij maakt het niet uit of je getrouwd bent in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden.


Afstand doen van je recht

Je hoeft je pensioen niet te delen. Je kunt in je echtscheidingsconvenant laten opnemen, dat je elkaars ouderdomspensioen niet wilt. Je doet dan afstand van je recht op een deel van het pensioen van de ander. Je krijgt je deel van het pensioen ook niet als je in je huwelijkse voorwaarden hebt afgesproken, dat je er geen recht op hebt.


Heb je vóór 1 mei 1995 huwelijkse voorwaarden opgemaakt, waarbij het pensioen buiten de gemeenschap valt? Door invoering van de Wet verevening pensioenrechten zul je het ouderdomspensioen toch met je ex-partner moeten delen. Wil je niet dat je ex-partner een deel van je opgebouwde pensioen krijgt, dan moet je nieuwe afspraken maken in een echtscheidingsconvenant.


Uitbetaling ouderdomspensioen

Wanneer je gescheiden bent, moet je dit melden aan de pensioenuitvoerder. Je krijgt dan een speciaal aanmeldingsformulier toegestuurd. Let er op dat je de scheiding binnen twee jaar meldt. Zodra de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt, betaalt de pensioenuitvoerder het verdeelde ouderdomspensioen rechtstreeks aan jullie allebei uit. De uitbetaling vindt plaats zolang jullie allebei in leven zijn. De kosten van het verdelen van het pensioen berekent de pensioenuitvoerder aan jullie beiden door.

Ben je nu samen een andere verdeling overeengekomen of zie je af van je recht op het pensioen van je ex-partner, dan moet je een afschrift van het echtscheidingsconvenant of van de huwelijkse voorwaarden opsturen. Voor beide akten heb je een advocaat nodig.


Conversie

Bij een echtscheiding kun je ook nog kiezen voor conversie (omzetting). Je doet daarbij definitief afstand van de helft van je ouderdomspensioen. De helft waar je ex-partner recht op heeft, wordt dan zijn of haar eigen ouderdomspensioen. Je ex-partner ontvangt dat ouderdomspensioen zodra hij of zij zelf de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Een nadeel van conversie is, dat je als pensioenopbouwer je deel niet meer terugkrijgt wanneer je ex-partner overlijdt.

De afspraken die je maakt over conversie moet je vastleggen in een echtscheidingsconvenant of in de huwelijkse voorwaarden. Conversie is alleen toegestaan als de pensioenuitvoerder toestemming geeft. Bij scheiding van tafel en bed is conversie niet mogelijk.


Een ouderdomspensioen kan uitgebreid worden met een nabestaandenpensioen, ofwel partnerpensioen. Overlijdt de pensioenopbouwer, dan wordt zijn of haar pensioen uitgekeerd aan de nabestaanden (partner en kinderen).


Financiën en fiscaliteiten: Onderwerpen

Onderwerpen deel 4

Vragen?

Stel uw vraag

Beschrijf duidelijk uw situatie en ontvang gratis antwoord op uw vraag.  

»»

Financien en fiscaliteiten # Financien en fiscaliteiten